Как могат да се премахнат саботиращи заповеди от мозъка?

Как и защо се случва това и какво може да се направи?

Ние не сме нашето тяло. Ние сме дух.

Мозъкът не е умът. Умът е енергийно поле, което комуникира с Вас (дух) и мозъка. Мозъкът е „контролно табло“ между ума и тялото.

Изследването е доказало, че думите се съхраняват в определена област в лявата част от мозъка. Това, което не е толкова добре известно е, че има еквивалентна област в дясната половина на мозъка, която също участва с езика. И двете области се наричат области на Вернике.

Според професор Джулиан Джейнс, професор по психология в Университета Принстън допреди около 3000 години човечеството първоначално не е било толкова разумно както днес. Не е мислило с идеи и не е било интроспективно (т.е. не се е обръщало навътре, нито е мислело за себе си).

На негово място е оперирало с това, което се нарича „двукамерен ум“. Двукамерният ум е бил умът на човека преди да развие собствения си разум. Примитивният човек не е взимал никакво решение сам.

Идеята „азът“ да бъде независим и самодостатъчен не е съществувала.

Винаги когато едно решение е трябвало да бъде взето, примитивният човек е търсел „сигнал“ от външна власт като крал или бог, за да му каже какво да прави. Например, ако се е вървяло по един път, разделящ се на два, той е би могъл да хвърли няколко камъка във въздуха, за да види в коя посока са падали, за да му кажат по кой път да поеме.

Други сигнали, които примитивният човек е използвал, за да определи какво действие е трябвало да извърши когато се е изправял срещу едно решение са били често „гласове“, които са кънтяли в главата му и които са носели незабавното подчинение.

Експериментите са доказали, че ако областта на Вернике в лявата половина от мозъка се стимулира електрически докато говори, ще прекъсне способността да говори правилно, почти спирайки речта.

Същият вид стимулация за областта на Вернике в дясната страна от мозъка, обаче, кара човек да чува „гласове“ или „заповеди“.

Те са обикновено от авторитарен или диктаторски характер и могат да се определят като гласа на човек, който се страхува, възхищава или към когото се „вдигат очите“ от човекът, който е стимулиран. Наричаме тези заповеди „заповеди на Вернике“, тъй като са заповедите, складирани в областта от мозъка на Вернике.

Двете области на Вернике са свързани помежду си чрез тънък мост от тъкан. Оттук произлиза понятието „двукамерен ум“. Изглежда, че „гласовете на боговете“ са били фактически вътрешният диалог, идващ от дясната половина на мозъка.

Ако човечеството трябваше отново да се цивилизова, този прост ум е трябвало да се подобри в голяма степен и разумът е трябвало да се развие. Въпреки това двукамерната тенденция все още присъства и днес.

Това е двукамерният разум, дясната част от областта на Вернике, тази, която „слуша“ когато чуваме тези малки думи на само-анулиране и саботаж.

„Властите“, които може да са издавали заповеди в този ум вече не са „богове“ – те са някой към когото бихме могли да се вгледаме в определен момент. Те могат да включват родителите, учителите, приятелите, политиците и лекарите.

Някога казвали ли са Ви да растете, да мълчите, да ядете, да забравите или да се предадете? Някога казвали ли са Ви, че сте луд, че сте лош, че сте глупав, или че никога няма да успеете?

Ако някой, който Вие сте мислили, че е властен Ви е казвал, че сте прекалено дебел, че Вие никога не бихте се променили, че бихте забравили, че Вие учите бавно, да си изяде ВСИЧКАТА храна, че Вие не сте достатъчно добър, достатъчно силен, хитър, че Вие ще отидете в ада и т.н., тогава е възможно те да са извършили „влизане“ във Вашата дясна област на Вернике, имплантирана заповед, която все още Ви влияе до днес.

Когато хората са извършвали всякаква работа или терапия, за да се отърват от негативните вярвания, вярванията или нещата, които обикновено са създадени като „Аз…“ например:

„Не съм достатъчно добър“ или „Прекалено дебел съм“.

Обаче,

„открийте истината и тя ще ви освободи“.

Тези вярвания ги няма в мозъка (който е като супер мощен компютър) по силата на гледна точка на „Азът“.

Заповедите са въведени като казани от друг човек, сякаш човекът е там, говорейки на Вие! Например, вярването може да бъде „не съм добър“, но първоначалната заповед (която е складирана в мозъка) е била „Не си добър“.

През 1996 г., австралийският кинезиолог Дейвид Бриджман е направил изненадващо откритие. Дал си е сметка за това как да премахне негативните убеждения от дясната област на Вернике на мозъка.

Отговорът за премахването на тези убеждения е, че се складират в мозъка сякаш други човек му ги е дал, например, „няма да си спомниш“.

Тогава мозъкът се опитва да придаде смисъл на заповедта и я превежда, например като „Няма да си спомня“. Тази заповед ще се смеси с човека. За да се отървете от командата, Вие трябва да намерите точните думи на заповедта, която в този случай е „Вие няма да си спомните“.

Точно този процес на кинезиология позволява на човек да премахне заповедите на саботаж от мозъка. Обикновено се наблюдава едно внезапно подобрение в човекът, който е направил това.

Тези заповеди са скрити в мозъка малко като начина, по който „менютата“ са скрити в екрана на компютъра. Понякога не могат да се видят менютата, но все още са там. Когато Вие извършите правилния кинезиологичен процес, саботиращите заповеди се „разгъват“ и тогава Вие можете да ги премахнете.

Но не всички се появяват едновременно. Може да отнеме няколко сесии да се отървете от тях.

Все още помня нощта когато група от около 30 кинезиолога научи корекцията на Вернике за пръв път от Дейвид Бриджман. След като е била показана от Дейвид, започнахме да работим с друг човек и също така други работиха с нас.

Изненада ме простотата с която човекът, който работеше с мен, беше способен да ми помогне да провери кои са заповедите за саботаж в мозъка ми. Той не изглеждаше изобщо луд, но след като му казах в кои области от живота ми имах проблеми, ми зададе няколко въпроса и след няколко опита, имаше решението, което търсехме.

Когато беше мой ред да работя с него, видях, че беше почти сякаш решението му беше написано на челото!

На следващия ден имах много мощно изживяване. Чувствах се много щастлив, след като определен брой команди на Вернике бяха изтеглени от мен.

Бях седнал в сутрешен автобус рано пътувайки с голяма група от хора, която отиваше да работи. Бях седнал в предната част на автобуса пред останалите хора.

Наблюдавах колко тъжни и депресирани изглеждаха и, че почти имаха „сив“ цвят на лицата си. Изведнъж беше почти сякаш отново можех „да виждам“ заповедите на Вернике написани на челата им, имаше стотици от тях!

Някои от тях бяха много негативни. Сърцето ми беше с тях.

Сега почти се стряскам когато чувам понякога нещата, които хората казват на децата си, например в супермаркета. Би ми се искало да мога да им обясня, че трябва да намерят по-благоприятен начин, за да кажат това, което трябва да кажат.

Веднъж ми казаха на един семинар, че според едно изследване средностатистическото дете чува повече от 300 негативни неща дневно и около 30 положителни.

Това е прост, революционен и много мощен метод. Отговорът, за да се направят тези корекции успешно е да успеете думите да са ТОЧНИ.

Как се прави опита за заповедите на Вернике

1. За нормална сесия на кинезиология, първо направете предварителни упражнения. Упражнявайте и двата мускула, както предните Делтоидни, така и Надгръбначните мускули. След това практикувайте дехидратацията, промяната и блокажа. Веднъж щом всичко е наред, продължете с 2 стъпка.

2. Намерете област в живота, с която клиентът все още има проблеми.

3. Изгответе изречение, което би могло да създаде трудности в тази област като казано ОТ ДРУГ. Например изречението би било „Вие не сте достатъчно добър“. (Не „Аз не съм достатъчно добър“).

4. Накарайте клиентът да каже изречението на висок глас докато:
а. Вие упражнявате предните Делтоиди и
б. Клиентът докосва дясната страна от областта на Вернике от мозъка, който е на около 3 пръста след Невросъдовия 9 (точно над и зад ухото).

Ако ръката отслабва когато казват това изречение (докато докосват дясната област на Вернике), Вие бихте могли да имате точните думи. Ако ръката остане твърда, Вие не сте получили точните думи или правилната редакция.

Веднъж щом сте открили изречението, което кара ръката, с която се експериментира да отслабне, попитайте клиента кой е казал това на тях. Когато те назоват правилния човек, ръката ще отслабне отново когато Вие го изпробвате.

Помолете клиентът да завърти очите си нагоре и надясно докато продължавате да докосвате дясната област от мозъка на Вернике. Накарайте да кажат това изречение на висок глас отново. Сега би трябвало да отговорите СИЛНО. Ако сега излезе силно, Вие имате правилната дума.

(Ако стане слаба е вероятно част от ума на човека да не иска да се изправи срещу това, което е станало с човека. Опитайте се да направите емоционално освобождаване от стреса. Т.е. сложете ръка на челото като покривате и двете страни на челото за няколко минути или повече).

Как се коригират заповедите на Вернике?

А. ОПАСНОСТ! Внимавайте да не нараните очите си. Докосването трябва да бъде възможно най-нежно и най-леко. Изрежете си ноктите! Докато дишате не бързайте. Позволете на клиента да диша със собствена скорост, за да не причините хипервентилация.

Докато правите всички корекции, накарайте клиента да мисли за изречението. Направете „Тест на заповедите на Вернике“ както е показано по-рано.

1. Помолете клиента да погледне нагоре надясно докато вдишва и мисли едновременно за изречението. В същото време докоснете НЕЖНО лявата страна на долния му клепач и натиснете ЛЕКО в посоката, в която гледате по време на вдишването, след това отпуснете. (Това е за да опънете леко лицето – на мускулите на окото).

Позволете му да издиша.

2. Помолете клиента да погледне нагоре наляво докато вдишва. Едновременно пипнете леко дясната страна на долния му клепач и натиснете леко в посоката, която търсите по време на вдишването в цикъла, след това го пуснете.

Позволете му да издиша.

3. Помолете клиента да гледа нагоре надясно докато вдишва. В същото време пипнете леко лявата част на долния му клепач и натиснете леко в посоката, в която клиентът гледа докато вдишва в цикъла, след това отпуснете.

Оставете да издиша

4. Помолете клиента да гледа НАДОЛУ НАЛЯВО докато вдишва. Едновременно докоснете леко дясната страна на горния му клепач и натиснете леко в посоката, в която гледа докато вдишва в цикъла, след това отпуснете.

Оставете да издиша.

5. Помолете клиента да гледа НАГОРЕ НАЛЯВО докато вдишва. Едновременно с това пипнете леко дясната страна на долния клепач и натиснете леко в посоката, в която гледате докато вдишва в цикъла, след това отпуснете.

Оставете да издиша.

6. Помолете клиента да гледа надолу надясно докато диша. В същото време пипнете ЛЕКО лявата част на горния му клепач и натиснете леко в посоката, в която гледа по време на ВДИШВАНЕТО в цикъла, след това отпуснете.

Оставете да издиша.

B. Отново опитайте с човека, като повтаряте изречението и очите в предната част (докато те пипат дясната област на Вернике на мозъка). Мускулът трябва сега да пробва силно като посочва, че заповедта е била премахната.

С. Кажете „благодаря“ на клиента.

D. Кажете „Кой е следващият“. Това кара заповедта да дойде в ума на клиента, за да можете да намерите следващото изречение за работа. Повторете опита и корекцията както е показано по-горе.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Кажете нещо започвайки с „Аз“ … Повторете, започвайки с „Ти…“

Когато изрекат фрази или хора, които не са тези, които търсите, не анулират отговора Ви. Простото питане „Какво още?“ или „Кой още?“

Изречението се асоциира обикновено с това, което клиентът говори. Например, ако казвате: „Не мога да мисля за нищо“ да ги помолите това, което някой е бил могъл да каже, за да ги спрете да мислят. Може някой да е казал „ти си глупав“. Ако заговорят за инцидент от миналото си, фразата се е казала вероятно по време на този инцидент.

Ако имате проблем да си спомните какво е казал изречението на тях, също да ги помолите да си го помислят. Открих, че понякога хората взимат една мисъл от човек, ако само мислят, че (в края на краищата понякога е доста ясно това, което някой мисли, че в действителност не трябва да го казват на глас).

Фразата понякога може да бъде просто обида от само една дума като „мазен“.

Решението е да постигнете точния текст. Възможно е да трябва да се добавите такива думи като „много“. Например може да не бъде „Безнадежден си“. Може да бъде „много си отчаяна“ или „Ти си отчаяна …“.

Ако изречението се е казало на език, който не е английски да постигнете да кажат, че фразата на езика, на който се е казала (след като Ви е преведено какво казват).

Много клиенти, когато бъдат попитани за заповедите, които ги саботират казват фрази от гледна точка на „Аз“. Това не е така.

Всяко нещо, което кажат започвайки с „Аз“… накарайте ги да повторят това, започвайки с „Ти…“

Когато назоват фрази или хора, които не са тези, които търсите, не пренебрегвайте отговора им. Просто попитайте „Какво още?“ или „Кой още?“

Фразата обикновено се асоциира с това, за което говори клиентът. Например, ако каже: „Не мога да мисля за нищо“ го попитайте това, което някой е можел да каже за да го спрете да помисли. Може някой да му е казал „ти си глупав“. Ако започне да говори за инцидент от миналото си, фразата, вероятно е била казана по време на този инцидент.

Ако имате проблем да си спомните кой им е казал на тях фразата, също го попитайте кой може да е ПОМИСЛИЛ това за тях. Открих, че понякога хората хващат една мисъл от един човек, ако човекът само Я МИСЛИ (в края на краищата, понякога е доста ясно това, което някой мисли. И наистина не трябва да го казва високо).

Фразата понякога може да бъде просто обида от само една дума като „дебел“.

Решението е да се получат точните думи. Възможно е да трябва да добавите такива думи като „много“. Например може да не бъде „Безнадежден си“. Може да бъде „Много си отчаян/а“ или „Ужасно си отчаян/а“.

Ако фразата е била казана на език, който не е английски, накарайте ги да кажат тези думи на езика, на който са били казани (след като Ви преведат какво казват).

Един коментар to “Как могат да се премахнат саботиращи заповеди от мозъка?”

  1. Анонимен Says:

    Svrah lo6o orajie e

    Харесвам


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: