Манипулация на човека, за да го превърнат в звяр

Случилото се през 1958 г. в подземна лаборатория, близо до Боулдър (Колорадо) ще остане вероятно завинаги заровено в мъглявината на мистерията. Въпреки това, свидетелства и догадки на свидетели и оцелели са позволили някои членове на армията на САЩ да пресъздадат с определена правдоподобност случилото се.

Физикът Томас Берленски и биологът Марк Шиърс от години са проучвали последиците от определени видове звукови вълни върху човешкия организъм, особено върху мозъка. Техните експерименти показали, че определени честоти са могли да засегнат органичните тъкани по най-различен начин и това веднага е привлякло вниманието на северноамериканската армия. Предложили са им военна сграда и оборудване, с които да извършат проучванията си и сочна субсидия, с която да ги финансират. Не след дълго лабораторията е работела с пълна пара.

Берленски и Шиърс са започнали да подбират доброволни войници за да създадат две групи от по двадесет и пет човека, с които да започнат експериментите си с честоти извън прага на човешкото възприятие. За това са настанили първите субекти в обща спалня, която е била бомбардирвана през нощта с всякакви честоти. Втората група е била настанена в спалня със същите характеристики, но напълно изолирана от всякакви външни звуци. На всички субекти им е казано, че експеримента цели да проучи динамиката на групата от подводните екипажи.

Експериментаторите са започнали да излъчват звуци с честота както по-висока, така и по-ниска от спектъра на чуваемост всяка нощ в продължение на един месец. Войниците запълвали дните си затворени в стаите без да подозират ни най-малко какво се случва. За да запълнят времето им, са ги подлагали на различни тестове и са ги карали да изпълняват различни роли, свързани с екипирането на подводници на северноамериканските военоморски сили. Персоналът на лабораторията е записвал нарочно относителните данни за звуците, които са се използвали всяка нощ в спалнята на експерименталната група и е следвал всички движения по един секретен телевизионен канал. На 34-тия ден от експеримента се е случило нещо особено.

Двама войници са започнали бой в експерименталната група. След малко практически цялата група е участвала в него. Експериментаторите наблюдавали уплашено как нивото на използваното от войниците насилие в боя е достигнало невероятно високи стойности. Въпреки, че са липсвали истински оръжия, са се използвали всякакви предмети вместо тях. Някои войници са се самонаранявали по най-жесток начин. Други са продължавали да удрят и обезобразяват труповете на другарите си. Разчленявали са се тела и се е практикувал канибализъм. Когато са изпратили въоръжени пазачи за да сложат край на боя, са били дивашки наранени. Накрая петдесет въоръжени мъже са могли да влязат в стаите на експерименталната група и да ограничат малкото полудели оцелели. Като резултат от експеримента Берленски/Шиърс, деветнадесет мъже
са умрели и шест са имали необратими мозъчни увреждания.

Един коментар to “Манипулация на човека, за да го превърнат в звяр”


Вашият коментар