Манипулатори в работата

Шефа ти или колега се опитва да ръководи професионалния ти живот като че си марионетка? Спри психологическата манипулация!

Някой се опитва и дори постига да движи нишките на професионалния ти живот като че си марионетка?
Можеш да спреш психологическата и емоционална манипулация на шефовете или колегите ти, независимо от йерархията, която заемат в службата.

Карат те да се чувстваш зле?
Манипулацията е изкуството да се управляват хора без да си дават сметка и без да имат лична полза от това и е скрита зад изрази, които обикновено се чуват на работа като:

„Това не е това, което очаквахме от теб“.

„Не мисля че ще бъдеш способен да се заемеш с тази задача“.

„В този офис има много хора, желаещи да заемат мястото ти“.

„Всичко, което компанията е направила за теб и сега ни се отплащаш по този начин“.
Тези, които те манипулират също те подценяват на по-ниско ниво, защото те карат да се чувстваш, че те нямат предвид, че не заслужаваш вниманието им или че те презират. Също така те сплашват и възпират, защото чрез заплахите си за наказание показват власт над теб и те убеждават, че са по-силни. Също така изискват поведението ти да е на нивото на очакванията им и ако не ги задоволиш, те критикуват, изтъкват недостатъците ти и те карат да се чувстваш виновен.

Властните критици
Тези „трудови манипулатори“ прибягват към много оръжия, за да те накарат да се чувстваш зле и така да могат да те управляват както си искат или да придобият нещо от теб без да ти го кажат направо. Но не се натъжавай повече, защото ти даваме тези ефикасни антидоти на междуличностна психотерапия, с което ще успееш да анулираш манипулативните им техники:
– Сблъскай се със ситуацията: Пристъпи към човека, който те игнорира или подценява и говори с него за проблема, кажи му да те вземе насериозно и му поискай обяснение за отношението му към теб.
– Свали маската на манипулатора: Вместо да му отговориш и да го обвиниш агресивно само разкрий скритите му намерения, ще видиш как го обезоръжаваш.
– Запази спокойствие: Ако някой те безпокои, дишай бавно и дълбоко, за да си възвърнеш спокойствието и яснотата на съзнанието. Изслушай го спокойно и забави отговора си за времето когато човека е по-спокоен.
– Кажи, че е било за себе си: Който ти припомня всичко, което е направил за теб, кажи му, че и ти би го направил за себе си, че неговото действие го е компенсирало по някакъв начин и го е накарало да се чувства добре, защото иначе нямаше да го направи.
– Научи се да различаваш: Когато те критикуват, отдели поведението си, което може да е било причинило конфликта от пълната ти самоличност, която ти самия знаеш че има много качества, добродетели и способности.
– Утвърди независимостта си: Ако някой се опита да те направлява, утвърди свободата и автономността си, като си повтаряш: „независим съм, във всеки момент мога да разреша емоционалните си нужди и избирам какво искам и трябва да направя“.
– Вярвай на себе си: Ако някой те плаши, повтаряй си: „вярвам на това, което самия аз избирам, уважавам изборите си и съм отговорен за решенията си“.
– Разпознай стойността си: Ако се чувстваш недооценен от някого, повтаряй си: „тук съм аз, много съм ценен и способен, уважавам се, оценявам качествата си, аз съм подарък за тези, които са по пътя ми и заслужавам да получа признание“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: