Сексуален тормоз на работното място

В работната среда могат да се случат много разновидности на тормоза и сексуалния е една от тях; това се случва много по-често отколкото се вярва и не само жените са жертви, мъжете обикновено също страдат от него, само че по-малко. Хората, които трябва да понасят това най-накрая имат усложнения и напрежение в различни сфери на живота си.

Сексуалният тормоз на работното място е поведение от сексуално естество или поведения, които се основават на секса и които засягат достойнството на тормозения човек; както недостойните предложения
така и опипването или похотливите коментари са примери за сексуален тормоз. Това е поведение, което може да бъде вербално или не, тъй като не е необходимо да има физически контакт.

Тормозът обикновено се причинява от висшестоящи или колеги и се счита за неприемлив ако е нежелан,
нерационален и обиден. Когато човек е подложен на този вид практики, които се осъществяват по много ясен или
прикрит начин, създава напрежение върху работата и същия продължава, се счита за тормоз.

Това поведение, което е не на място създава враждебна, неприятна и унизителна работна среда за тормозения човек. Нека да подчертаем, че не трябва да съществува реципрочност в сексуалното поведение, тя трябва да е неприятна за потърпевшия и трябва да е наложена.

Потърпевшия страда от психически проблеми, защото живее в ситуация на интензивен стрес, освен това може да страда от неврози, депресия, безпокойство, чувство за безпомощност и насилие, отвращение, ниско самочувствие, отчаяние.

Всичко това очевидно се отразява на физическото здраве и се изразява като проблеми със съня, хиперналягане, болки в главата, стомашночревни вълнения, гадене. В работната сфера сексуалния тормоз причинява отсъствие от работа и дори оставка на жертвата.

Важно е всеки човек, който е жертва на тормоз да има смелостта да подаде жалба за проблема и на свой ред е препоръчително когато това се направи, да се продължи с медицинско-психологическо лечение за да се постигне пълно възстановяване.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s