Последиците от МК-УЛТРА

Стотици душевноболни пациенти, които са били подложени на варварски експерименти, финансирани от ЦРУ,

извършени от шотландски доктор, биха могли най-накрая да получат икономическа компенсация благодарение на съдебно решение.

Доктор Еуин Камерън, който стана един от най-известните психиатри в света е развил техники, използвани от нацистките учени за изтриване на самоличности на хора, които са били под неговите грижи.

Еуин Камерън

Камерън, завършил университета в Глазгоу е бил избран от ЦРУ през студената война докато е работил за университета Макгил в Монреал, Канада.

Фотограма от филма „Манджурският кандидат“

Извършвал е експерименти за контрол на съзнанието използвайки наркотици като ЛСД върху стотици пациенти, но само 77 от тях са получили финансова компенсация за това.

Сега, решение на Федералния съд в Монреал ще позволи на 250 бивши пациенти, чиито искове преди са били отхвърлени, да получат споменатите компенсации.

Гейл Кестнер, който е бил лекуван с електрошок в психиатричната болница в Монреал през 1953 г. и чийто иск е бил отхвърлен преди 10 години, е обжалвал успешно съдебното решение.

Като се използват подобни на отразените в известния роман „Манджурския кандидат“ техники, се е вярвало, че на хората е можело да им се промие мозъка и да бъдат препрограмирани, за да извършват определени действия.

Камерън е развил серия от „лечения“ от този тип когато е бил директор на института Алън Мемориал в университета Макгил.

Пациентите са били събуждани от вцепенение, дължащо се на наркотиците, два или три пъти дневно, за да получават електрошокове. В специално обзаведена „спалня“, станала известна от книга на Ани Колинс със същото име, Камерън е поставял високоговорител под възглавницата на пациента и му е изпращал негативни послания по 16 часа на ден.

Кестнер е била студентка на 19 години, завършила с отличие и е страдала от лека депресия преди да се подложи на „лечението“ през 1953 г. Когато се е върнала вкъщи си е хапела палеца, настоявала е да бъде хранена от бутилка, говорела е с бебешки глас и е оринирала на пода.

Изолирала се е от света и от семейството си, което е било неспособно да я търпи в състоянието, в което се е върнала от „лечението“ и бракът и се е разтрогнал през 1955 г. заради усложненията.

Камерън, който е роден в Бридж де Алън през 1901 г., е продължил кариерата си и е станал първия президент на Световната психиатрична асоциация.

Били са необходими две десетилетия и постоянството на Джоузеф Раух, изтъкнат адвокат на американските граждански права, за да разкрие случилото се и да осигури компенсация под формата на пари за някои от жертвите на Камерън.

Новина, публикувана на дигиталната страница на ежедневника The Times

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: