Професор се поболя от незнайно лъчение

Необяснимо свръхмощно електромагнитно поле е засечено в жилището на проф. Георги Василев, което му предизвикало диабет. Ученият, който е филолог, живее в кв. “Гоце Делчев”, бл. 252, в столицата. От година-две той започнал да усеща болезнено въздействие върху тялото си късно вечер, докато е в работния си кабинет.

Същата диагноза получава и живеещата на по-горния етаж медсестра Полина Траянова. Съсед от осмия етаж обявява, че са му открили смущения в щитовидната жлеза. Жена от същия вход умира от тумор в мозъка. Имала рак на гърдата, но била в ремисия от 5 години, а нещо активирало болестта, убеден е синът й Ивайло Христов, който работи в системата на мобилните комуникации. Психоза ли е обхванала живеещите в този вход, или наистина има лъчение, което активира скрити болести?

Вредните честоти нападат след 22 ч

“Както си седя, и към 22 ч изведнъж започва силен натиск върху лицето и гърдите ми, остра болка в тилната област на главата, сякаш ми забиват шишове”, описа преживяванията си проф. Василев. Тръгнал по лекари, но никой не могъл да му обясни причината. Сам забелязал, че ако не е в кабинета си, тези симптоми не се проявяват.

Негов близък лекар го насочил към Военномедицинска академия, където има научно-приложен център за военна епидемиология и хигиена. Там се свързал с физика от нуклеарната лаборатория Петър Чобанов, който често измерва в жилища дали има вредни стойности на електромагнитното поле.

На 27 февруари т. г. физикът идва в дома на проф. Василев с германска апаратура на ВМА и още уреди, наети от частна лицензирана фирма. В началото те отчитат нормално за София електромагнитно поле.

В 22 ч обаче стрелките на уредите изведнъж рязко скачат. Отчетени са наднормени стойности на двата компонента на електромагнитното поле, описани в протокола: “по параметъра “интензитет на магнитното поле” превишението достига 111,11 пъти. За параметъра “интензитет на електрическото поле” превишенията са до 15,2 пъти”.

Възможно ли е 111 пъти над нормите?

Експертът физик от ВМА работи в жилището пет нощи поред и дава заключение да не се пребивава в стаята кабинет на проф. Василев, ако не бъде изградена изкуствена защита от вредното лъчение. Източникът му обаче е непонятен за доказани експерти като инж. Димитър Бучков, съветник в комисията по икономика и енергетика на НС.

Доц. Пламен Данков, преподавател по безжични комуникации в Софийския университет, смята. че няма разумно обяснение, освен да е много стара и мощна лампова радиостанция.

Тази версия се отхвърля от физика от ВМА Чобанов – “Трудно мога да си представя радиолюбител да работи на честоти от 5 херца до 300 мегахерца, както засичам. Той си има зададена честота, която не може да е над 30 мегахерца.”

Чобанов предполага, че някой може да е инсталирал в жилищен блок мощна апаратура, например за следене трафика на транспортни машини. И да нехае, че тя разпръсква електромагнитен смог околовръст. Това не е невъзможно, след като апартаменти се наемат за офиси на фирми.

“Наблизо може да е монтирана охранителна система или комуникация на СОТ”, предполага доц. Бойчо Бойчев, физик от БАН.

Излъчвателят скрива от МВР таен компютър?

Най-актуална е хипотезата, споделена от някои от цитираните учени – в съседен апартамент е инсталиран свръхмощен компютър, който има апаратура за защита от външно проникване. Но Законът за електронните съобщения позволяват на МВР да следи трафика в интернет.И притежателят на “оперативно интересни сведения” в компютъра си не иска да бъде разкрит.

Апаратурата на физика от ВМА е засякла, че сигналът идва от втория етаж на съседна луксозна жилищна сграда. Но там единият апартамент е необитаем, а в другия е възрастно семейство, което отрича да има инсталация – източник на лъчение.

“Нещата са сериозни. Там (в жилището на проф. Василев – б. а.)има модулирани честоти. Това значи сложен сигнал, който въздейства по специфичен начин върху биологическата мишена”, предупреждава Чобанов, като явно не отхвърля и тезата вредното лъчение дори да е умишлено…

Чрез насочен модулиран сигнал се въздейства директно на т. нар. ретикулум, разяснява той. Това е формация в централната нервна система, която има окончания навсякъде по човешкото тяло. Ефектът първоначално може да е необяснимо зачервяване на кожата, възпаление на нервни окончания, както и активиране на заболявания, обясни физикът от ВМА.В случая живеещите в облъчвания вход се поболяват от диабет, от смущения в щитовидната жлеза и активирано онкозаболяване.

ДАНС реагира, но… нямала апаратура

Притеснените живеещи в бл. 252 изпращат на 17 март т. г. писмо до Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ). Той е държавният орган за контрол на лъченията. Оттам обаче препращат гражданите към здравното министерство. И всичко спира.

Проф. Василев уведомява ДАНС, откъдето правят свои замервания, но признават, че “апаратурата им не е пригодена за изследвания в областта на здравеопазването”. Отговорът е подписан от главния секретар на ДАНС Младен Георгиев на 26 май т. г.

Председателят на здравната комисия на Народното събрание, д-р Лъчезар Иванов, реагира светкавично и на 28 май т. г. препраща жалбата на живеещите в бл. 252 до здравния министър проф. Анна-Мария Борисова с препоръка за проверка на случая. Предстои замерване от екип на НЦООЗ. За 4 месеца жалби и сигнали всичко отново е в изходна позиция.

Проблемът с вредните електромагнитни лъчения бе дискутиран широко след масовото инсталиране по покривите на жилищни сгради на базови станции на мобилните оператори. Случаят с бл. 252 в кв. “Гоце Делчев” обаче не е от тях, но той поставя по-големия въпрос – липсата на контрол при инсталирането и употребата на излъчватели в жилищна среда.

Никой днес не знае какво има в съседното жилище, дадено под наем на някого си. В Европа се следи изкъсо всяко лъчение, неговият обхват и честота. Защото е научно доказано – наднормените електромагнитни лъчения може да активират предразположеност към онкозаболявания. Зад това застават световни изследователи като Лика Хайфиц, Юрий Григоревич, сочат го резултатите от проучванията на Института по електричеството и живота в Амстердам, на Омпи Ганди от университета в Юта. У нас все още се приема като нечия прищявка или глезотия.

Шефът на Българския енергиен форум инж. Иван Хиновски:

Недопустимо високи стойности са замерени в дома на проф. Василев. Как е възможно – те са в пъти по-високи от разрешените дори в подстанциите на електропреносната мрежа у нас, а става дума за жилище”, коментира инж. Иван Хиновски, който е и бивш изпълнителен директор на НЕК.

Източник: в. Труд http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=526854

Един коментар to “Професор се поболя от незнайно лъчение”

  1. Страстна Опасна Says:

    БОТЕВГРАД жк.САРАНСК бл.1 вх.В ет.2 ап.4
    ТУК СТАРАТА И ВИНАГИ УСМИХНАТА ЦИГАНКА КРИЕ ПСИХОТРОННО ОРЪЖИЕ И ВСЯКА НОЩ СЪБИРА ХОРА ДА МЕ ГЛЕДАТ,ПУШАТ НАРКОТИЦИ И МЕ ОБЛЪЧВАТ. СМЪРТ ЗА СТАРАТА ВЕЩИЦА,КОЯТО Е ПРОГОНИЛА И МАЙКА МИ ОТ ДОМА МИ! СМЪРТ ЗА УБИЙЦАТА !

    Харесвам


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s